Proposta de l’AExRC

En el context polític i social que vivim la Junta de l’Associació AExRC fem arribar a totes les persones associades i a la població en general les següents reflexions en forma de propostes:

El context del conflicte

1.- El conflicte entre Catalunya i Espanya ja té dimensió europea i, per tant, internacional; ja no és un problema intern de l’Estat espanyol.

2.- L’Europa dels estats contempla amb incomoditat i amb categoria d’amenaça les conseqüències institucionals i econòmiques de la Proclamació de la República Catalana i es manifesta de forma conservadora amb el seu statu quo.

3.- Aquesta és l’Europa dels estats i dels mercats, insensible als problemes socials (ex: Grècia), la de les persones refugiades (ex: Mediterrània). Aquesta és l’Europa que cal canviar.

4.- La República Catalana pot ser la baula que obri el debat europeu sobre una Europa dels pobles i de la ciutadania, més democràtica, més social i més solidària.

5.- Després del trencament del pacte constitucional per part del propi Tribunal Constitucional amb la sentència de l’Estatut, Catalunya va iniciar el camí cap a l’alliberament nacional que avui es troba amb el suficient suport social i institucional per proclamar la República Catalana.

La diagnosi del moment

1.- Durant set anys la ciutadania, a través del seu teixit associatiu, ha forjat una identitat pròpia en les formes de reivindicació, de denúncia i de proposta, basada en la radicalitat democràtica, en l’actitud pacífica i l’acció creativa. La pau, la democràcia i la diversitat ens caracteritzen i ens enorgulleixen.

2.- El camí del referèndum vinculant i acordat ha estat la proposta acollida pel 80% de la ciutadania, que ens ha estat constantment negada. Malgrat tot, exercint la sobirania del Parlament de Catalunya i amb el suport massiu i il·lusionat de la ciutadania s’ha superat l’ofensiva repressiva de l’Estat i el referèndum es va realitzar el passat 1 d’octubre. Un èxit popular profund que canvia tot el panorama polític. El referèndum el va guanyar clamorosament el SÍ a la República Catalana.

3.- La voluntat de diàleg, sempre present i les peticions internacionals han aconsellat al President de suspendre els efectes de la declaració de la República Catalana a l’espera de trobar les complicitats i els suports necessaris per transitar el camí que hem d’emprendre.

4.-Mentrestant l’Estat aguditza la repressió i la voluntat de diàleg no es veu corresposta. La mobilització social s’accentua i s’incrementa a sectors socials que responen amb indignació a les mesures reprensives i antidemocràtiques de l’Estat.

5.- L’Aturada ciutadana de país del 3-O va ampliar el bloc sobiranista democràtic. Les detencions dels presidents de l’ANC i Òmnium el 16-O, són una provocació estatal amb hostatges polítics. Tanmateix el moviment ha mostrat el seu vigor i fermesa en no fer ‘cap pas enrere’, i sostenir l’inici constituent republicà.

Els nostres suggeriments i propostes:

1.-Davant les declaracions d’il·legalitat del referèndum, ens reafirmem en la seva validesa, ja que ha estat l’exercici de sobirania del Parlament de Catalunya, amb la cooperació de la ciutadania, que va permetre una participació notable i prou clara de l’opinió de la ciutadania. Validem el Referèndum i el seu resultat.

2.- Constatant la resposta repressiva de l’Estat davant l’actitud de diàleg i mà estesa del Govern, creiem que no hi ha motius per prolongar la suspensió dels efectes del Referèndum i l’aplicació de la Llei de Transitorietat. Ara també com a única eina d’autodefensa.

3.- Reconeixement i suport al lideratge polític del Parlament de Catalunya, al Govern de la Generalitat i al president Carles Puigdemont en la gestió d’aquesta transició cap a la República Catalana.

4.- Considerem imprescindible l’exigència que siguin alliberats en Jordi Sànchez i en Jordi Cuixart. Cridem a la gran mobilització del proper dissabte 21.

5.- Entenem que és fonamental la coordinació i la unitat de les entitats de la societat civil que promouen les mobilitzacions de resistència: ANC, Òmnium, i les que han sorgit i s’han incorporat en el marc de l’organització del referèndum com Escoles Obertes -moviment de defensa de l’escola catalana- AMPAs, CDR, o la Taula per la Democràcia (plataforma que integra 90 entitats, sindicats, federacions i agrupacions dels àmbits econòmic, social, polític i cultural, hereva del Pacte pel Referèndum)

6.- Cal crear un espai de coordinació entre la societat civil organitzada en les accions de resistència i el Govern de la Generalitat per revertir la resistència en accions constituents que reforcin les estructures d’Estat i de la República Catalana.

7.- S’ha d’iniciar el Procés Constituent amb la fortalesa d’una estratègia unitària entre les diferents organitzacions de la societat civil i les organitzacions polítiques.

Acord d’Esquerres per la República Catalana
18 d’octubre de 2017

mani_llibertatjordis

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *