Crida a participar i votar Sí el proper 1 d’octubre

Acord d’Esquerres per la República Catalana

Crida a participar i votar Sí el proper 1 d’octubre

El proper 1 d’octubre estem cridats a definir-nos i decidir si volem ser un estat independent en forma de república, o preferim romandre a l’estat autonòmic del Regne d’Espanya.

L’any 2010 el Tribunal Constitucional, atenent el Partit Popular, va modificar substancialment l’Estatut de Catalunya, aprovat al Parlament i al Congrés espanyol i votat majoritàriament en referèndum a Catalunya. Culminava així un cop legal que trencava el pacte constitucional del 78, tot enviant un clar missatge de que els procediments democràtics i la voluntat popular es subordinaven als interessos d’una oligarquia centralista, hereva del franquisme.

Des d’aquella data, centenars de milers de catalans i catalanes s’han manifestat cada any a favor d’exercir el dret d’autodeterminació per esdevenir un nou estat d’Europa.

El dret d’autodeterminació està recollit al dret internacional i europeu. Són tractats signats per l’Estat Espanyol i per tant també vigents a la pròpia legislació. A més, la convocatòria d’un referèndum no està considerada com a il·legal per cap llei espanyola.

En conseqüència, denunciem les mentides del Govern espanyol i les amenaces contra el nostre govern, parlamentaris, alcaldes, funcionaris i en definitiva a tota la ciutadania de Catalunya compromesa amb exercir els seus drets.

Cridem a tots els ciutadans i ciutadanes, especialment a les persones identificades amb un ideari d’esquerres, a que participin en el referèndum -sigui amb el Sí, el No, l’Abstenció o el Nul- i es mobilitzin en defensa de l’exercici d’aquest dret i una sobirania lliure representada a les nostres institucions, fonamentada en la legalitat catalana establerta pel Parlament.

Cridem a VOTAR SÍ, conseqüents amb el document “Propostes per al diàleg i l’acció conjunta de les forces polítiques d’esquerres sobiranistes” del febrer d’enguany. Unes propostes, àmpliament consensuades amb totes elles, en les que es defensava l’empoderament de la ciutadania amb la convocatòria d’un referèndum vinculant, com a la millor eina per aconseguir la definitiva ruptura democràtica amb el règim del 78, amb l’obertura d’un procés constituent i la consecució de la República Catalana.

El procés constituent per la proclamació de la República Catalana ens ofereix un munt d’oportunitats per construir un nou model de país que les esquerres no podem desaprofitar de cap manera. Totes les formacions d’esquerres d’aquest país tenen o han tingut en el seu ideari el reconeixement del dret d’autodeterminació de Catalunya i haurien d’haver liderat totes elles, des del primer dia aquest procés d’emancipació nacional i social.

Una bona participació i l’èxit del Sí suposen fer entrar en crisi el règim del 78, l’statu quo, la oligarquia i el govern que el sustenten i per tant, també representa un revulsiu que desbloquejarà l’atzucac polític a l’estat espanyol, obrint una bona oportunitat pel canvi i per l’entesa fraternal, d’igual a igual entre pobles lliures.

Per tant cridem a participar i a votar al referèndum de l’1-O per d’entre d’altres raons,

  • Obrir la porta a un procés constituent que ens meni a un nou país lliure de corrupció, més equitatiu, just i solidari, ambientalment sostenible i radicalment democràtic.
  • Aconseguir les infraestructures que el país necessita per facilitar la mobilitat i fer rutllar l’economia, com unes rodalies dignes i suficients i el desbloqueig del corredor mediterrani.
  • Assegurar unes pensions dignes.
  • Disposar de millors eines per defensar la nostra llengua i cultura.
  • Tenir una política pròpia d’acolliment i convivència amb les persones nouvingudes i refugiades.
  • Poder fer sentir la nostra veu en el procés de construcció europea i fer la nostra aportació per la pau i un nou model econòmic, ambiental i social global.
  • Fer caure la oligarquia i el règim del 78, obrint la porta al canvi al Regne d’Espanya i a unes relacions lliures i fraternals.

Acord d’Esquerres per la República Catalana
Barcelona, 15 de setembre de 2017.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *